Fytochemikália, hlavná účinná látka v extrakte zo zelenej kávy
	Kyselina chlorogenová sa najhojnejšie nachádza v zelenej káve. Na organizmus má podobný vplyv ako bioflavonoidy a kofeín. Oproti kofeínu je  však jej účinok slabší.
Bráni vstrebávaniu cukrov
	Predpokladá sa, že vďaka tomu, že znižuje hladinu krvného cukru a má antidiabetický efekt napomáha tiež znižovaniu hmotnosti. Má totiž vplyv na absorpciu cukru zo škrobu a na syntézu tuku v tele.
	Pokusy na zvieratách ukázali, že podávané dávky kyseliny chlorogenovej redukujú absorpciu glukózy. Tento vplyv na metabolizmus glukózy môže zohrávať ochrannú úlohu pri cukrovke a môže tiež vysvetliť vplyv zelenej kávy na telesnú hmotnosť.
	To preukazuje štúdia, počas ktorej bola skupine jedincov podávaná instantná káva obohatená o kyselinu chlorogenovú. Vďaka zníženej absorpcii glukózy kontrolná skupina schudla. Ďalšie pokusy preukazujú, že táto látka znižuje syntézu tuku a zlepšuje hladiny cholesterolu a triglyceridov.


