Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky čiže Sylibum marianum, liečivá bylina

Jednou z aktívnych látok v pestreca mariánskeho je silymarín, ktorý sa získava z jeho semien. Tento flavonoid má významné antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

Zvyčajne sa podáva v podobe ústne užívaných kapsúl alebo tekutiny, môže byť aj súčasťou doplnkov stravy. Väčšina ľudí užíva pestrec pre zlepšenie stavu pečene.

Pestrec na pečeň

Najčastejšie sa extrakt využíva:

  • Pri diabete II. typu vďaka schopnosti znižovať hladinu krvného cukru
  • Pri problémoch s trávením, ktoré môže zlepšiť
  • Pri ochorení pečene, kedy môže zlepšiť stav cirhózy, žltačky typu C
  • Pri ochorení močového mechúra
  • Okrem toho sa predpokladá, že podporuje zdravie kardiovaskulárnej sústavy znížením vysokej hladiny cholesterolu