Kyselina citrónová

Alfa-hydroxykyselina, ktorý sa využíva v kozmetike, farmakológii, potravinárstve a i.

Kyselina citrónová sa prirodzene vyskytuje v rade druhov ovocia a zeleniny, najkoncentrovanejšia je však vo šťavách citrusových plodov, predovšetkým citrónov a limetiek, kde môže tvoriť až 8% suchej váhy plodu.

Využíva sa ako prirodzený konzervant, ale aj po pridaní do potravín a nápojov na zvýraznenie ich kyslej chuti. V biochémii je dôležitých medziproduktom cyklu kyseliny citrónovej a objavuje sa preto v metabolizme takmer všetkých živých organizmov. Pôsobí tiež antioxidačne, využíva sa ako "prírodné" čistidlo a chelatačné činidlo.

Pre omladenie pleti

V kozmetike sa využíva v kryštalickej podobe. Pri topickej aplikácii upravuje pH pokožky a podporuje jemnú exfoliáciu pleti. Spoločne s antioxidačným pôsobením tak stimuluje omladenie a obnovu pleti. Pleť prečisťuje (pôsobí antimykoticky a antibakteriálne), spevňuje a pôsobí proti nadmernej pigmentácii.

Vďaka svojej vysokej acidite však môže byť príčinou podráždenia a alergických reakcií.