Mononenasýtené mastné kyseliny (MUFA)

Monoénové mastné kyseliny obsahujúce v reťazci jednu dvojitú väzbu

Mononenasýtené mastné kyseliny sa vyskytujú primárne v rastlinných zdrojoch stravy, teda v olivovom oleji, avokáde, rôznych druhoch orechov a špiku kostí. Na rozdiel od nasýtených mastných kyselín tie mononenasýtené regulujú hladinu krvného cholesterolu. Mononenasýtené mastné kyseliny obsahujú jednu dvojitú väzbu medzi dvoma atómami uhlíka.

Olivový olej zdravý pre srdce

Z mononenasýtených mastných kyselín sa najčastejšie vyskytuje kyselina olejová, omega-9 mastná kyselina, ďalšími sú kyselina myristoleová, eruková, nervonová, palmitoleová (nachádzajúca sa vo vajciach) a kyselina gadolejová. Z hľadiska výživy sú okrem olejových kyselín významné kyselina nervonová, palmitoleová a eruková.

Kyselina olejová, spoločne s obsiahnutými polyfenolmi, je hlavnou zložkou olivového oleja, ktorý je prospešný kardiovaskulárne sústave, zlepšuje koncentráciu krvných lipidov, redukuje hypertenziu, inzulínovú rezistenciu a systémové markery spojené so zápalovými procesmi v organizme.