Punicalaginy

Látky s radom zdravotných benefitov, ktoré sa prirodzene vyskytujú v šťave z granátových jabĺk

Punicalaginy sú hlavnými ellagitaninmi v granátovom jablku. Nachádzajú sa v kôre granátového jablka, ktoré má vďaka nim žltkastú farbu. Vďaka tomu, že sú rozpustné vo vode, rozpúšťajú sa aj v ovocnej šťave. Okrem punicalaginov obsahujú granátové jablká ešte tri ďalšie polyfenoly, a to kyselinu elagovú, kyselinu galovú a antokyány, ako je delphinidin.

Silné antioxidanty

Punicalaginy sa síce objavujú v menšom množstve aj v iných plodoch, ich koncentrácia v granátových jablkách je však najvyššia. Popri tom, že neutralizujú voľné radikály, a znižujú tak vplyv oxidatívneho stresu, pôsobia i antifungálne a antibakteriálne.

Pretože majú vysokú biologickú dostupnosť, organizmus ich ľahko štiepi, vstrebáva a následne využíva. Podporujú optimálny krvný tlak a pravdepodobne pôsobia proti oxidácii LDL cholesterolu, čím ešte viac chránia kardiovaskulárnu sústavu. Zoxidovaný cholesterol totiž zužuje krvné cievy a bráni prietoku krvi, čo môže v dôsledku viesť až k mŕtvici alebo infarktu. Punicalaginy navyše napomáha ochrane buniek pred poškodením UV žiarením.

Pozitívne tiež pôsobia v prípade rakoviny prostaty, keď môžu byť prevenciou jej vzniku a môžu indukovať apoptózu (programovanú bunkovú smrť) rakovinových buniek v prostate. Podobne môžu pôsobiť aj v prípade rakoviny prsníka. Podporujú tiež zdravé fungovanie urinárneho traktu a redukujú pohyblivosť potenciálne nebezpečnej baktérie Escherichia coli.