Kyselina arachnidová

Omega-6 nenasýtená mastná kyselina

Kyselina arachnidová patrí medzi omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré organizmus potrebuje pre svoje správne fungovanie. Vo svojom reťazci obsahuje 20 atómov uhlíka. Kyselina arachnidová sa v tele utvára po konzumácii dostatočného množstva kyseliny linolovej. Hoci jej určité množstvo telo potrebuje, jej prebytok organizmu škodí.

Zo stravy alebo sformovaním v organizme

Kyselinu arachnidovou potrebuje mozog, pečeň a ďalšie vnútorné orgány, napomáha tiež rastu svalov a ich regenerácii. Ak konzumujete dostatočné množstvo kyseliny linolovej, telo z tejto krátkoreťazcovej omega-6 mastnej kyseliny môže kyselinu arachnidovú utvárať.

Ako prvá sa kyselina linolová vyskytujúca sa primárne v rastlinných olejoch rozkladá na kyselinu gamma-linolénovú, ktorá je následne premenená na kyselinu arachnidovú. Tú možno ale získať tiež priamo zo stravy, a to z mäsa, vajec a rýb, ktoré sú jej zdrojom.

Pozor na nadmerný príjem

Nadmerný príjem kyseliny arachnidovej je ale pre organizmus škodlivý. Pretože v tele môže podporovať zápaly, môže zvyšovať riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení. Pri dostatočnom príjme omega-3 mastných kyselín z tučných morských rýb, ľanových semienok, vlašských či tekvicových orechov a rastlinných olejov, pravidelnej fyzickej aktivite, optimálnej telesnej hmotnosti a vyvarovaní sa saturovaných tukov, tzv. trans tukov a veľkého množstva soli však riziko rozvoja ochorenia srdca a ciev klesá.