Počas mesiaca september meníme kuriérsku spoločnosť zo SPS na GLS. Ďakujeme za pochopenie

Minerály

Živiny potrebné pre správne fungovanie organizmu

Minerály sú dôležité pre zachovanie zdravia organizmu. Telo ich využíva počas viacerých procesov, napomáhajú správnemu fungovaniu kostí, svalov, srdca i mozgu a nervovej sústavy. Kľúčové sú tiež pre produkciu enzýmov a hormónov.

Makrominerály plus stopové prvky

Organizmus vyžaduje rôzne minerály v rôznom množstve, všetky sú však esenciálne. Na základe toho ich rozdeľujeme na dva typy, makrominerály a stopové prvky. Makrominerálov potrebuje organizmus väčšie množstvo, jedná sa o vápnik, fosfor, horčík, sodík, draslík, chlór a síru. Stopových prvkov ako železo, mangán, meď, jód, zinok, kobalt, selén a fluóru mu naopak stačí minimum.

Väčšina ľudí prijme dostatočné množstvo minerálov zo stravy, v niektorých prípadoch je však vhodné zaradiť doplnok stravy s ich obsahom. U osôb s niektorými typmi ochorení alebo pri užívaní niektorých typov liekov sa môžu nároky organizmu na minerály zvyšovať alebo znižovať. Napríklad osoby s chronickým ochorením obličiek by mali znížiť konzumáciu potravín bohatých na draslík.

Nevyhnutné pre ľudský organizmus

Minerály sú anorganické látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v neživých objektoch, napríklad vo vode, kameňoch alebo pôde, rovnako tak ale tiež v rastlinách či telách zvierat.

Minerály sú nevyhnutné pre rad telesných funkcií, dôležité sú pre silné kosti a zuby, krv, zdravú kožu, vlasy, fungovanie nervov, pre svaly i metabolické procesy, napríklad tie, vďaka ktorým premieňa organizmus skonzumovanú stravu na energiu. Kľúčové sú pre rast, vývoj a zachovania zdravia organizmu.

Medzi hlavné minerály patrí:

Vápnik

  • Dôležitý pre zdravie kostí, zubov, vedenie nervových vzruchov, svalové kontrakcie, zrážanlivosť krvi, produkciu energie, obranyschopnosť.
  • Zdrojom sú mliečne výrobky a tmavo zelená zelenina

Chlór

  • Dôležitý pre zachovanie optimálneho množstva telesných tekutín a elektrolytickú rovnováhu, tráviace šťavy.
  • Zdrojom je kuchynská soľ

Horčík

  • Dôležitý pre všetky hlavné biologické procesy, využitie glukózy organizmom, syntézu nukleových kyselín a bielkovín, bunkovú energiu.
  • Zdrojom je tmavé zelená zelenina, ryby, orechy, fazuľa, celozrnné produkty

Fosfor

  • Dôležitý pre silné kosti, všetky bunkové procesy a zdravie bunkových membrán.
  • Zdrojom sú mliečne výrobky, mäso, zelenina, vajcia

Draslík

  • Dôležitý pre rad biologických procesov, kontrakcie svalov, nervové impulzy, syntézu nukleových kyselín a bielkovín, produkciu energie.
  • Zdrojom je čerstvé ovocie a zelenina

Sodík

  • Dôležitý pre optimálne zachovanie vody v telesných tkanivách.
  • Zdrojom je obohatená stolný soľ

Síra

  • Dôležitá pre formovanie aminokyselín obsahujúcich síru.
  • Zdrojom je cibuľa, cesnak, vajcia, mäso, mliečne produkty