Bór

Dôležitý, no často prehliadaný stopový minerál

Okrem ďalších iných účinkov napomáha bór udržať silnú kostrovú sústavu, pretože navyšuje hustotu kostí, je prevenciou osteoporózy, účinný je v podpore ochorení ako artróza, navyšuje silu a svalovú hmotu. Práve preto ho vo vyššej miere často zaraďujú do svojej stravy športovci.

Pre športovcov

O bóru sa tiež verí, že navyšuje produkciu a využitie testosterónu organizmom, a tým pádom napomáha zotaveniu sa z cvičenia, pôsobí proti bolestiam, napomáha budovať svalovú hmotu a bráni vzniku zlomenín. Okrem toho býva spájaný s podporou fungovania mozgu a koncentrácie.

Popri tom sa bór využíva čoby prevencia mnohých ochorení, okrem iného:

  • Artrózy
  • Osteoporózy
  • Zníženej koncentrácie
  • Zlej pamäte
  • Starnutia pleti
  • Nepríjemných symptómov menopauzy
  • PMS (predmenštruačný syndróm)
  • Alergií
  • Pri oslabení svalstva
  • Žalúdočných a tráviacich parazitov
  • Kvasinových infekcií
  • Infekcie očí

V organizme bór napomáha znižovať bolesti a redukuje zápalové procesy. Podľa niektorých názorov napomáha vyrovnaniu pH v tele a správnemu využitiu ďalších minerálov, ako je horčík, vápnik a fosfor tým, že sa zúčastňujú produkcie nevyhnutných tráviacich enzýmov. Ovplyvňuje tiež hladinu estrogénov u mužov i žien. Práve preto býva spájaný so zdravím kostí a kĺbov.

Bór môžeme získať, tak ako ostatné živiny, zo stravy. Obsah bóru v potravinách je ale daný zdravím pôdy, kde rastlinné zdroje potravy rastú. Medzi hlavné zdroje patria predovšetkým fazuľa, orechy, semienka, zrná a avokádo, rovnako ako ovocie (bobule, slivky, pomaranče, hrozno). Do istého stupňa možno bór získať aj z vody, dostatok jeho príjmu možno tiež zabezpečiť užívaním doplnkov stravy.